Recept

https://trollmorsfestrecept.n.nu/fredagsmys

 https://trollmorsfestrecept.n.nu/sylt/marmelad

https://trollmorsfestrecept.n.nu/singelmat

KYCKLINGGRYTA med ris

 

Bryn 2 st. kycklingfile som du skär ned i "lagom" bitar och lägger i en gryta tillsammans med 4 dl. cocosmjölk

2 klyftor riven vitlök, rivet skal från 1 lime, riven ingefära efter smak samt en tärning kycklingbuljong.

Låt puttra några minuter. Tillsätt 1 strimlad paprika samt bladspenat (jag tog 3 bitar fryst)

Red av det hela med Maizena redning. Servera med ris samt eventuellt med en krispig sallad.

 trollmors-recept-001.jpg

 Köttfärslimpa med calvados samt råstekt potatis

Köttfärslimpa:

300 gr fläskfärs

1/2 finhackad gul lök (brynes lätt)

2 äggulor

1/2 dl. mjölk

1 tsk osötad senap typ Dijon

1 tsk salt

1 kryddm vitpeppar mald

1 kryddm grovmald svartpeppar

1/2 kryddm kryddpeppar mald

Blandas samt lägges på ugnsfast form. Fyll med äppelskivor samt inlaggd gurka.

Gräddas i ugnen ca. 30 min i 175 grader

 

Riv potatisen fint samt spola av stärkelsen, tryck bort vätskan, stek med finstrimlad purjolök i rikligt med smör. Salt och grovmalen svartpeppar.

 

Gör en vanlig gräddsås som du tillsätter en skvätt (efter smak) calvados.

 

Serveras med smörslungad morot: Skala och skär morötterna lagom stora.Låt puttra med en rejäl klick smör (inte vatten) samt lite salt och riven vitlök.

 

 

 

 003.jpg

Dubbelpanerad fläskkotlett

 

Serveras med blomkål, rårivna morötter, inlagd gurka, kokt potatis, sallad samt en sås.

 

Välj en kotlett som är marmorerad med lite fett. Är den helt utan fett blir den torr.

Vänd kotletten i vetemjöl, sen i ett uppvispat ägg, därefter i skorpmjöl. Stek den på svag värme i smör med lite olja. Med bara smör bränns den vid lättare. Margarin använder jag ALDRIG till någonting, finns aldrig i mitt kök.

Ktydda med salt peppar samt grillkrydda. Stek den sakta tills den är genomstekt. Paneringen gör att saften stannar kvar i köttet.

Såsen gör jag på följande sätt:

Smält en klick smör, ta ett par matskedar vetemjöl, rör ut. Slå på lite mjölk samt kycklingbuljongtärning. Börja med en 1/2 buljongtärning och smaka dig fram, beroende på hur mycket sås du gör. Till en person kan det nog räcka ned 1/2 tärning.

Servera gärna med en citronklyfta.    SMAKLIG SPIS!!!

 

trollmors-resept-012.jpg

GORGONSOLAFYLLD LAX MED ROMSÅS OCH DILLPOTATIS

 

Per. person

150 gram lax

1 msk. gorgonsola eller ädelost

citronpeppar

smör

potatis (fast)

hackad dill färsk (eller fryst)

60 gram sugersnaps

 

ROMSÅS:

2 msk äkta majonäs

4 msk gräddfil

1/2 hackad liten rödlök (eller efter smak)

1 tsk citronpeppar (eller efter smak)

1 rejäl msk sikrom eller dyl.

Blanda alla ingredienserna till såsen som gärna får stå i kylen och dra medans det övriga tillagas.

 

Skala och klyfta potatisen på längden i fyra bitar. koka som vanligt. Smält lite smör,lägg i hackad dill. När du kokt potatisen och slagit av vattnet, häller du dillsmöret på potatisen.

 

Under tiden som potatisen kokar, tillagar du laxen i ugnen på 175 till 200 grader Skär en skåra i laxen (inte helt igenom)

Däri lägger du osten samt krydda med citronpeppar. Lägg laxen på lite smör i en ugnsfast form, ca 15 min, beroende på hur tjock laxbiten är.

Koka upp  vatten med lite salt. Lägg i sugersnapsen som inte får koka, bara vila nåra minuter i det heta vattnet.

Servera hela skapelsen med en limeklyfta samt några skivor färsk tomat NYTTIGT OCH GARANTERAT GOTT!

 

josefin-020.jpg 

TAGLIATELLE MED KÖTTFÄRSSÅS

 

KÖTTFÄRSSÅS ca 2 portioner

 

250 gram fläskfärs (eller den färs du föredrar)

2 msk smör

2 st scharlottenlök

1 buljongtärning  (jag använder som vanligt kycklingbuljong)

150 gram Ajvar mild (grönsaksröra på burk)

1 tsk Sambal Oelek

1 röd spetspaprika (ramiro)

1 dl vatten

1 dl grädde

1 riven klyfta vitlök

salt o svartpeppar

 

Bryn färs och hackad scharlottenlök samt vitlök i smör. Tillsätt buljongtärning, ajvar, sambal oelek, paprika, samt vatten. Låt puttra ett par minuter. Smaka av med grädde samt salt och peppar.

 

Servera med pasta som du kokar enligt receptet på förpackningen. Jag använde mig av tagliatelle.

 

ENKELT, SNABBT OCH GOTT!!! 

 

 

 

002.jpg

ÄLGKALVGRYTA MED RIS OCH SIRAPSGASERAD BRYSSELKÅL

4 port (storätare)

1 kg älgkalv (eller valfritt kött)

200 gr soltorkad tomat

2 morot

3 charlottenlök

1 tsk krossad rose´peppar

2 kycklingbuljongtärningar

5 dl vatten

1 dl creme fraiche

4 dl grädde

brysselkål

ris

smör

sirap

 

Skär köttet i strimlor samt bryn i smör i en het panna. Skala moroten smat löken,  skiva grovt lök och morot samt lägg till i köttgrytan. Tillsätt soltorkad tomat, krossad rose´peppar, samt vatten. Koka på svag värme ca. 20 min  (eller tills köttet känns mört). Tillsätt buljong, grädde samt creme fraiche, sjud ytterligare 5min. Smaka av med salt och svartpeppar.

Under tiden har du förvällt brysselkålen i lätt saltat vatten (ej överkokt) slå av vattnet, bryn i en rejäl klick smör, lite salt samt vitpeppar. Ringla över lite sirap, bryn ytterligare tills kålen fått fin färg.

 

Servera med ris, som du kokar enligt anvisningen på paketet.

 

JAG LOVAR du måste inte vara jägare för att uppskatta detta recept!!!!!!!!

 

 

 

 

 

 003.jpg

BLODKORV MED BACON OCH ÄKTA LINGONSYLT

 

Till denna portion

3skivor blodkorv, stek dem i en rejäl klick smör. bryn dem ca 2 min på var sida.

Jag tycker om bacon, unnade mig 7 skivor ( 1 pkt)  Till detta äkta lingonsylt, Trollmors hemkokta.

 

Enkelt, snabbt, lättlagat samt jäkligt gott.  (om man nu tycker om blodkorv)

 

 

002.jpg

BRUNA BÖNOR MED FLÄSK

1 pkt bönor 500g

1.5 liter vatten

2 buljongtärningar

3msk sirap

2 msk ättiksprit 12%

3 tsk vegeta (allkrydda)

Skölj bönorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten,låt stå över natten.

Sjud bönorna mjuka i nytt vatten ca 1.5 - 2 timmar. Tillsätt buljongtärningarna. Skumma av. Rör om då och då

så att bönorna reder sig. Smaksätt med ättika, sirap, vegeta samt flottet från det stekta fläsket.

Jag äter dem gärna med en kokt potatis samt knaperstekt fläsk eller bacon.

De bönor som blir över är perfekt att frysa in i portionspåsar. Bra när man vill ha snabbmat och bara steka

fläsk eller bacon till.

TISDAGSMAT SOM JAG ÅT PÅ EN SÖNDAG =) DET FUNKADE RIKTIGT BRA....hi..hi

 

 

 

001.jpg

KANTARELLFYLLD KÖTTFÄRSLIMPA MED ÄDELOSTSÅS

 

Ca 350 gram fläskfärs

1 ägg

1/2 gul lök

1/2 tsk senap

1 krm malen kryddpeppar

salt o vitpeppar efter smak

1/2 dl vatten

Finhacka den gula löken, fräs till den lite lätt i en stekpanna med lite smör. Blanda i en skål ägget, färsen, senap, kryddpeppar, den lättstekta löken samt salt och peppar efter dina smaklökar (jag tog ca 2 tsk salt, 2 krm vitpeppar). lägg färsen som en limpa på ett ugnsfast fat gör en grop där du lägger svampfyllningen.

Fyllning:  ca 100 gr kantareller, 1 liten rödlök som jag förväller tillsammans med en msk smör. Vik över färsen så fyllningen kommer mitt i rullen

Enkel Ädelostsås: Blanda följande

1 1/2 dl creme fraiche

1 1/2 dl vispgrädde

1/2 buljongtärning (kycklingbuljong)

Ädelost efter smak

Låt koka upp, smaka av. Servera med kokt potatis rårivna morötter samt ev gele.  (jag tog av min favoritsylt, äppel/ros)

LÅT ER VÄL SMAKA!

 

 002.jpg

OXSTEK MED STING

1 kg fransyska

2 morötter

1 gul lök

2 msk smör

1 chili

lite purjolök (10 cm)

2 buljongtärningar (kycklingbuljong använder jag oftast, är mild, kan även användas till fisk)

1/2 dl äkta soya

En skvätt vin (jag använde ca 3 dl rosevin. Man tager vad man haver)

Bryn steken runt om i smör (jag använder en järngryta) Lägg i den grovskurna löken, morötterna samt chilin,1 st chili frö, (tänk på att tvätta händerna efer kontakten med chilin, den är grymt stak om du råkar peta dig i ögat eller någon annanstans som kan irriteras)  som jag hackade, är tillräckligt om du inte vill ha den riktigt stark. slå på vinet och lite vatten ca 2dl,soyan, låt puttra lite lugnt, drygt 1 timma, tills det känns mört.

Koka potatis.

Jag hade tur fick en god ekologisk slanggurka av broder Rolf som jag skivade med osthyveln, tillsatte 1 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 2 tsk 12% ättika, rör om och låt stå en stund. Vips hade jag en härlig pressgurka.

 

När köttet är klart lägger jag över det i en bit aluminiumfolie som det får vila i medan jag gör såsen.

Sila av skyn i en gryta. koka upp tillsammans med en skvätt grädde. Red av den med Maizena redning, lätt och enkelt. Smaka av med ev. salt

Servera med den kokta potatisen samt grönsakerna, gurkan, gräddiga såsen samt trollmors smaksatta lingonsylt (kryddad med lime, chili, ingefära)

Detta smakade riktgt GOTT tillsammans med ett glas rött.

Är ingen vinkännare men gommen protesterade inte inför RAWSON´S Retreat

 

 

 

 

 

003.jpg

I DAG SERVERADES STEKT FLÄSK MED LÖKSÅS

 

Till 2 personer (Ronja o mej)

Koka potatis samt riv några morötter

LÖKSÅS: Smält ca en matskrd smör. Tillsätt ca en rågad matsked vetemjöl, rör ut det väl, tag 2 dl mjölk samt en buljongtärning. Låt sjuda några minuter under omrörning, ta i mer mjölk om den blir för tjock. Skiva och bryn lätt en stor gul lök (eller mer om man tycker om mycket lök) Blanda i den brynta löken isåsen som får sjuda ytterligare nånon minut

Stek fläsket som du vill ha det. Tag flottet som blir efter stekfläsket och blanda med såsen, så blir den så len och god.

DET SATT FINT!?!

 

 

VALNÖTSBRÖD MED APRIKOS OCH SOLROSKÄRNOR

Till 3 limpor:

1 paket jäst

2 teskedar salt

4 teskedar honung

8 dl ljummet vatten

8 dl rågsikt

8 msk olja

400 gram hackade valnötskärnor

200 gram solroskärnor

200 gram torkade aprikoser

11-12dl vetemjöl

4 msk smör till formarna

-Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och honung, häll på en dl av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och rågsikten. Låt blandningen stå några minuter.

Rör ner olja, hackade valnötter, hackade aprikoser,  solroskärnor samt vetemjöl. Arbeta ihop degen, lägg över en handduk och jäs degen 1 timme. Smörj under tiden formarna ca. 1.5 liter, med lite mjukt smör.

Knåda den jästa degen på lite lätt mjölat bakbord. baka ut till en tjock rulle som du delar i 3 lika stora rullar och lägg ner i formarna. Jäs det utbakade bröden i 30 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i ca. 30 minuter. Låt svalna på galler väl täckt av en handduk.

ETT KANONGOTT BRÖD SOM PASSAR VID ALLA TILLFÄLLEN

 

 

mini-pict0763.jpg   FYLLD LÖVBIFF med RÅSTEKT POTATIS

 

DETTA VAR VAD LASSE FICK TILL LUNCH NÄR HAN KOM HEM FRÅN SKOGSARBETET, MEN DET PASSAR KANSKE BÄTTRE TILL FREDAGSKVÄLLEN MED ETT GLAS RÖTT.

Börja med att skala potatis och morötter. Morötterna skär du i stavar, tag 2 matskedar smör som du lägger i en kastrull, lägg stavarna över, låt sjuda försiktigt, riv en vitlöksklyfta över samt lite salt. Koka inte för länge.

 

Potatisen river du med det fina järnet till din mixer.Häll i ett durkslag, spola bort stärkelsen, tryck ur det mesta av vattnet, stek potatisröran tillsammans med strimlad purjolök samt rikligt med smör. Krydda med salt och grovkrossad svartpeppar.

 

Lövbiffarna: bred på lite senap, hackad rödlök, skivad ost, vik dom dubbla, mjöla, stek dom 1 till 2 minuter (beroende på tjockleken) på var sida.

 

Svampstuvning: På morgonpromenaden hittade jag lite (1 liter) kantareller och några taggsvampar (mums)

Rensade dem och skar i mindre bitar, förvällde dem tillsammans med en halv hackad gul lök och 1 msk smör. Gjorde en stuvning på 2 msk smör 1 msk vetemjöl samt 2 dl mjölk 1/2 buljongtärning. koka upp ett par minuter till lagom konsistens, häll i de brynta svamparna och en skvätt portvin samt svartpeppar.

DET BLEV UTAN ATT SKRYTA FÖRBASKAT GOTT!!!

 

 mini-pict0767.jpg    RÖDBETSOPPA MED PIROGER

 

BÖRJA MED PIROGERNA

Lättgjord pirogdeg:

6 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

250 gram smör, kylskåpskallt

1 ägg

1/2 tsk ättiksprit

2-3 msk vatten

Lägg alla ingredienser i matberedaren, kör snabbt ihop degen som får vila i kylen 1/2 till 1 timma.

Under tiden gör du kött och grönsaksröran:

150 gram valfri färs, själv använder jag fläskfärs

1 liten gul lök

1 morot (ca 100 gram)

vitkål (ca 125 gram)

1-2 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 krm svartpeppar

1/2 krm kardemumma

1/2 msk senap

1/2 msk äkta soya

1/2 buljongtärning (jag använder mig alltid av kycklingbuljong)

1 dl vatten

Skala lök och morötter. Finhacka löken, grovriv moroten. Finstrimla vitkålen.

Låt smöret bli ljusbrunt i en gryta. Stek färsen under omrörning tills den är jämt grynig. Lägg i och fräs lök och morot. tillsätt sedan vitkål, pressad vitlök, övriga kryddor, buljong, vatten och rör om. Koka under lock på svag värme tills grönsakerna är nätt och jämt mjuka, ca 10 minuter. Smaka av och låt svalna.

 

Kavla ut degen på mjölat bakbord, ta ut med ett mått eller större glas (ca 10 cm i diameter). lägg en matsked av röran på varje rundning, vik ihop den till en halvmåne, tryck till kanten. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 225 graders ugnsvärme, mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

RÖDBETSOPPA (BORSJTJ = RYSK RÖDBETSOPPA) 6 portioner

6-7 råa rödbetor (ca 500 gram)

2 gula lökar

1-2 morötter

1 klyfta vitkål (ca 250 gram)

2 msk smör

1 1/2 liter vatten

3 buljongtärningar (kyckling eller köttbuljong)

1 krm svartpeppar

1 lagerblad

1-2 msk vinäger

ev salt

Skala rödbetor, lök och morot, ansa vitkålen. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare. smält smöret i en gryta. Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter. Tillsätt vatten,, buljongtärningar,peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd. Smaka av med vinäger och ev salt. Servera soppan med en klick crème fraiche.

ÄT OCH NJUT!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.